Η ενασχόληση των αδερφών Κουνενάκη με τις λατομικές δραστηριότητες ξεκίνησε το 1983 σε ιδιόκτητη έκταση 110 τετραγωνικών στρεμμάτων που βρίσκεται στην τοποθεσία Ατσιμπραγά, Αγίου Νικολάου.

Τον Φεβρουάριο του 2002 λόγω της συνεχόμενης ανάπτυξης έγινε η σύσταση της ΑΦΟΙ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ Α.Ε. με αντικείμενο την εξόρυξη και κατεργασία σχιστόλιθων (πλάκες Ελούντας) καθώς επίσης την παραγωγή και πώληση  αδρανών υλικών.

Τα βασικά προϊόντα που παράγει το λατομείο είναι πέτρες, πλάκες, πελεκόπετρες, κτιρόπετρες, σκύρο, άμμο, χαλίκι, ψηφίδα και 3Α.

Η εταιρεία έχει στην διάθεση της τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα επεξεργασίας οικοδομικών υλικών όπως εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά, διάφορα μικρομηχανήματα καθώς και κινητούς σπαστήρες διαλογής πέντε υλικών.  Επιπλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο η εταιρεία διατηρεί το εργαστήριο επεξεργασίας παραδοσιακής πέτρας με σκιστήριο και παντογράφο.

Από το 2002 και μετά η εταιρεία επεκτάθηκε στην πώληση παραδοσιακής πέτρας (πέτρα Ελούντας) και εκτός Κρήτης για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών στον Παρνασσό και στο Καρπενήσι όπως και σε μεγάλα έργα στο  Λαγονήσι.

 

Η πέτρα Ελούντας που παράγεται στο Λατομείο της ΑΦΟΙ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ Α.Ε. είναι εγκεκριμένη από της αρχαιολογικές αρχές για την αναπαλαίωση εκκλησιών βυζαντινών και νεοτέρων χρόνων.